Ik zoek

Hoofd content

Woningruil

Met woningruil ruilt u van woning met een andere huurder. Beide verhuurders moeten wel toestemming geven voor de woningruil.

Een ruilpartner vinden

Het uitgangspunt bij woningruil is dat u zelf een huurder vindt die met u van woning wilt ruilen. U kunt dat doen door zelf advertenties te plaatsen of door te reageren op advertenties van anderen in dagbladen. Ook kunt u kijken op bijvoorbeeld Marktplaats of www.woningruil.nl.

Ook is er een gratis app HuisjeHuisje om op zoek te gaan naar een andere woning.
U kunt met deze app snel en eenvoudig zoeken, vinden en ruilen van huurhuis op een plek waar u graag wilt wonen. Overal in Nederland. Daten, maar dan nét even anders!
HuisjeHuisje is veilig en betrouwbaar. De app is nu beschikbaar voor iedereen die een huurhuis heeft en graag wil ruilen en verhuizen. De app is er voor iPhone en smartphones met Android. Kijk op HuisjeHuisje.nl voor meer informatie.

De voorwaarden van woningruil blijven hetzelfde.

Voorwaarden woningruil

  1. De huurprijs en de gezinsgrootte passen bij het inkomen en grootte van de woning. Ook bij woningruil is namelijk de huisvestingsverordening van toepassing. Meer informatie over de passendheidscriteria vindt u op www.woningnetregioutrecht.nl.
  2. U woont ten minste een jaar in uw huidige woning.
  3. U heeft een positieve verhuurdersverklaring van uw huidige verhuurder (geen huurachterstand en geen overlast).
  4. Er is toestemming voor de woningruil van beide verhuurders.
  5. U heeft een inschrijving bij WoningNet.

Aanvragen woningruil

Wanneer u een ruilpartner heeft gevonden, neemt u contact op met de verhuurder van de woning over de voorwaarden en de huurprijs. Het kan namelijk voorkomen dat de huurprijs van de woning verandert of dat de woning een andere bestemming heeft.

Als u denkt dat u en uw ruilpartner aan de voorwaarden voldoen, kunt u een aanvraag woningruil indienen.

De woningruilprocedure duurt gemiddeld acht tot tien weken.