WIL en woningbouwcorporaties bezoeken huurders met betalingsachterstanden

WIL en woningbouwcorporaties bezoeken huurders met betalingsachterstanden

“Ze hebben er weer vertrouwen in dat ze uit hun problemen kunnen komen”

120 huurders met betalingsachterstanden werden in de afgelopen zes maanden thuis opgezocht. In het project Vroeg Eropaf werkten de medewerkers van de afdeling schuldhulpverlening van Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) en de woningbouwcorporaties in de Lekstroom samen. Ze gingen op huisbezoek bij deze huurders om te achterhalen wat de reden was van hun schulden en ze ondersteuning te bieden. ”Door te verwijzen naar schuldhulpverlening van WIL of een betalingsregeling te treffen, kunnen we nu verdere achterstanden en huisuitzettingen voorkomen”, vertelt Charles Verwimp, manager Wonen van Viveste, een van de woningbouwcorporaties die mee deed aan dit project: Vroeg Eropaf.

Grotere problemen voorkomen

De woningbouwcorporaties in de Lekstroom: Mitros, Viveste, Lekstede Wonen, Provides, Portaal, Jutphaas Wonen, Woningbouwvereniging Lopik en WIL startten samen in februari 2015 dit project voor de duur van zes maanden. De Vroeg Eropaf-methode is ontwikkeld in Amsterdam en heeft daar succes: bij de helft van de deelnemende huurders is de huurachterstand na één jaar opgelost en het aantal woningontruimingen is aanzienlijk gedaald. Door vroegtijdig het gesprek aan te gaan met de huurder worden grotere problemen voorkomen en wordt eerder gezocht naar oplossingen.

Om te helpen

Het was voor veel huurders wel even schrikken op het moment dat er twee mensen voor de deur stonden die wilden praten over de huurachterstand. “Ojee, dacht ik, nu kan ik er niet meer onderuit. Nu moet er iets gebeuren” vertelt een huurder. Maar de medewerkers van de woningbouwcorporatie en schuldhulpverlening van WIL bleken er te zijn om te helpen. “Ze vroegen: hoe kan dat nu dat je je huur zo lang niet betaalt?” vertelt de huurder. “In mijn geval ging ineens het inkomen van mijn vrouw er sterk op achteruit. Ik kon het niet meer bolwerken, maar wist niet wat ik er aan kon doen. Ik dacht: ik heb geen geld om een betalingsregeling te treffen dus ik ga ze ook maar niet bellen. Ik heb ze niets te bieden. Maar dank zij hen gaat het weer goed.”

Schaamte

De ervaring van de medewerkers die op huisbezoek zijn geweest, is dat de huurders zich schamen en de problemen niet onder ogen durven te zien. Daardoor is de stap vaak te groot om eerder hulp te vragen bij de betreffende organisaties. Zij doen dat pas als het al bijna te laat is. “De huurders waar we komen zijn in eerste instantie niet zo blij”, vertelt zegt Charles van Viveste, “maar gedurende het gesprek zie je een omslag en aan het einde zijn ze zo opgelucht. Ze hebben er weer vertrouwen in dat ze uit hun problemen kunnen komen”.

Vervolg

Er wordt nog over nagedacht of en hoe dit project opvolging kan krijgen. Want de huur niet meer betalen doe je niet zomaar. Leon Wegen, projectleider van WIL: “Vaak is er veel meer aan de hand, dan alleen een huurschuld. Er zit een hele problematiek achter.” In september wordt het project geëvalueerd waarna wordt bekeken hoe een eventueel vervolg wordt vormgegeven.

Over WIL

WIL is dé uitvoeringsorganisatie op het gebied van Werk, Inkomensondersteuning en Schuldhulpverlening voor de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vianen. Zie ook www.wil-lekstroom.nl.

Jutphaas Wonen doet mee aan dit project. Huurder zijn niet verplicht om mee te werken. Stelt de huurder een gezamelijk thuisbezoek niet op prijs, dan is de afspraak dat wij zonder bezwaar vertrekken.

Lees hier het Persbericht_Vroeg_Eropaf