Afgerond: Brinkwal

Afgerond: Brinkwal

Hoofd content

Aannemer Vorm liet een film maken van de transformatie van de Brinkwal. Een overzicht in foto’s van de transformatie staat op onze Facebookpagina.

Bijzonder is dat het project is gerealiseerd via een industrieel bouwproces. Voor onderdelen van de woning, zoals wanden, badkamer, douche, toilet, trap en bergruimte, zijn pre-fab elementen ontwikkeld. De huurder koos zelf, binnen enkele voorgestelde mogelijkheden, welk element waar in de woning geplaatst werd.

Voor de aanbesteding is er een uit-vraag geformuleerd. In een paar pagina’s hebben wij onze minimumeisen en randvoorwaarden beschreven. Dit gaf de aanbieders de vrijheid op welke manier zij hieraan willen en kunnen voldoen. Aannemer Vorm uit Papendrecht heeft het project uitgevoerd.

De transformatie van het kantoorpand zelf is al duurzaam te noemen. Zoveel mogelijk materialen van het bestaande pand zijn hergebruikt in de nieuwe situatie. Materialen die niet hergebruikt konden worden, zijn verzameld voor het Afrikaanse Guinee-Bisau. De woningen krijgen een energielabel A+ en zijn daarmee zeer energiezuinig.

Het project heeft twee prijzen opgeleverd:

  • De KWH-i-opener. Dit is de innovatieprijs voor woningcorporaties. De jury roemde de oplossing voor meerdere actuele uitdagingen van de sector: leegstaande kantoren, betaalbare woningen voor starters, inspraak van de huurder, innovatieve manier van aanbesteden en duurzaamheid. Het resultaat is slimmer, goedkoper, duurzamer en de klantwaardering is hoger!
  • De Duurzaamheidsprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt namens het Netwerk Utrecht2040 en┬ástond in 2013 in het teken van leegstand. De jury noemt Brinkwal een antwoord op een groot probleem in de provincie Utrecht dat echt het hart raakt van de problematiek rondom leegstand. Niet alleen biedt de woningcorporatie een oplossing voor de leegstand op de Nieuwegeinse kantorenmarkt. Ook komt zij tegemoet aan de grote vraag naar woningen voor jongeren en starters in Nieuwegein. Jutphaas Wonen doet dit op een buitengewoon innovatieve en verfrissende manier, die inspirerend kan zijn voor anderen.